De Titanen In De Griekse Mythologie

Voor de Olympische goden heersten de titanen over de wereld volgens de Griekse mythologie. Ze waren de kinderen van oergoden Ouranos (hemel) en Gaia (aarde). Er waren in totaal twaalf oorspronkelijke titanen. Zes mannelijke en zes vrouwelijke. De mannelijke titanen waren Kronos, Hyperion, Iapetus, Koios, Crius en Okeanos. De vrouwelijke titaniden waren Tethys, Rhea, Theia, Phoebe, Mnemosyne en Themis. Kronos was de leider van de titanen nadat hij de macht had overgenomen van zijn vader Ouranos. Toen Kronos de macht had overgenomen voorspelde Ouranos dat op een dag een van Kronos zijn kinderen de macht van hem zou overnemen. Hoewel Kronos er alles aan deed om dit te voorkomen, zou deze voorspelling werkelijkheid worden: de Olympische goden, onder leiding van Zeus, zouden na een lange strijd van tien jaar (de titanenstrijd) de macht van Kronos overnemen. De mannelijke titanen, behalve Okeanos, zouden vervolgens in Tartaros worden opgesloten.

De twaalf oorspronkelijke titanen

Kronos was de leider van de titanen. Onder zijn leiderschap hadden de titanen een gouden tijdperk waarbij er vrede, harmonie, stabiliteit en welvaart was. Hij was de vader van de Olympische goden en zou door Zeus, zijn eigen zoon, van de troon gestoten worden.

Okeanos was de titaan van de oceaan en van alle rivieren, bronnen en regenwolken. De oude Grieken zagen hem niet als een persoon, maar zagen hem als een rivier zelf. In die tijd dachten de Grieken nog dat de wereld plat was en dat de gehele wereld omringd werd door een rivier; de okeanos.

Koios, ook wel Coeus genoemd, was de titaan van de wijsheid en intelligentie. Met zijn vrouw Phoibe zou hij twee dochters krijgen: Leto en Asteria. Deze kinderen zouden beiden een belangrijkere rol krijgen in de Griekse mythologie als ouders van Hekate, Apollo en Artemis.

Rhea was de titanide van de aarde, vrouwelijke vruchtbaarheid en het moederschap. Samen met haar man Kronos gaf ze geboorte aan zes kinderen die later bekend zouden staan als de Olympische goden: Zeus, Hades, Poseidon, Hera, Demeter, Hera en Hestia.

Tethys was de titanide van het zoete water wat de aarde voedt en de titanide van de oceaan. Ze is de vrouw van Okeanos en zou samen met hem behoorlijk wat kinderen krijgen; 3000 mannelijke kinderen, de potamoi (riviergoden), en 3000 vrouwelijke kinderen, de oceaniden (waternimfen).

Phoebe was de titanide van intellect en profetie. Phoibe zou de derde godin zijn die de beheerder was over het orakel van Delphi. Ze zou het orakel uiteindelijk doorgeven aan haar kleinzoon Apollo, die het voor zijn verjaardag zou hebben gekregen.

Hyperion was de titaan van het hemelse licht. Hij zou de eerste zijn geweest die regelmaat in dag had veroorzaakt door de zon en maan zowel op te laten komen als onder te laten gaan. Zijn naam betekent ook wel “toeschouwer van bovenaf’’. Hij werd vaak vereenzelvigd met zijn zoon Helios.

Crius was de titaan van de sterrenbeelden. Hij wordt als de personificatie van het sterrenbeeld Ram gezien. Wanneer hij opkwam kondigde hij met zijn opkomst een nieuw jaar aan. Hij was getrouwd met Eurybia en kreeg met haar drie kinderen: Pallas, Perses en Astraeus

Iapetus werd ook wel gezien als de voorvader van de mens. Met zijn vrouw Klymene kreeg hij vier kinderen die een belangrijke rol zouden spelen binnen de Griekse mythologie. Zijn kinderen waren: Prometheus, Epimetheus, Atlas en Menoetius.  

Theia is de titanide van zicht en visie. Volgende de Grieken heeft zij goud, zilver en edelstenen hun waarde gegeven. Dit komt doordat ze, samen Hyperion, geboorte had gegeven aan Helios (de zon, goud), Semele (de maan, zilver) en Eos (de dageraad, edelstenen). 

Mnemosyne is de titanide van het geheugen en de personificatie van herinneringen. Haar naam betekent dan ook letterlijk herinnering. Samen met Zeus kreeg ze de negen muzen, die een belangrijke bron van inspiratie voor kunst, theater en verhalen zouden spelen. 

Themis is de titanide van de goddelijke orde en recht en stond voor de gedragsregels die door de goden waren vastgesteld. Themis was Zeus zijn tweede vrouw, met wie ze de godinnen van de seizoenen (de drie horen) en de godinnen van van het lot (de drie moirai) kreeg. 

Stamboom titanen

Stamboom titanen