Herakles (Hercules): Mythe, 12 Werken & Zijn Leven

Herakles (in de Romeinse mythologie ook wel bekend als Hercules) is een van de bekendste personages uit de Griekse mythologie. Hij wordt omschreven als de grootste held van allemaal. Herakles is vooral bekend vanwege de twaalf werken die hij moest voltooien. Naast deze twaalf werken is hij echter nog in verscheidene mythen terug te vinden. Door al zijn heldendaden werd hij het ultieme symbool van mannelijke kracht en moed. Herakles werd als een halfgod geboren, maar werd na zijn dood naar Olympus gebracht en hier tot een onsterfelijke god gemaakt wegens zijn heldendaden.

Herakles

Biografie Herakles

Geboorte

Herakles is de zoon van een affaire tussen Zeus en Alkmene. Terwijl Alkmene haar man, Amphitryon, op het slagveld was wegens een oorlog, zou Zeus zichzelf hebben vermomd als Amphitryon. Vervolgens vroeg hij de zonnegod Helios de zon drie dagen achtereen niet op te laten, waarop hij drie dagen de liefde zou hebben bedreven met Alkmene, terwijl zij dacht dat het een nacht was. Amphitryon zou de dag erop thuis zijn gekomen van het slagveld en ook de liefde met haar hebben bedreven. Hierdoor was Alkmene zwanger van een tweeling; een kind van Zeus, Herakles, en een kind van haar man Amphitryon, Iphikles

Hera, de vrouw van Zeus, had gehoor gekregen van het overspel van haar man. Ze was woedend en besloot Herakles te straffen. Hij was immers het levende bewijs van Zeus zijn ontrouw richting haar. Ze liet Zeus de belofte doen dat de eerstvolgende die geboren zou worden in het huis van Perseus koning zou worden. Zeus, wetende dat Herakles zijn overgrootvader Perseus was en hij op het punt stond geboren te worden, ging akkoord. Wat Zeus echter niet wist, en Hera wel, was dat er nog iemand van de familielijn van Perseus zwanger was, Nicippe. Als godin van de geboorte zorgde Hera ervoor dat Herakles zijn geboorte uitgesteld zou worden en liet ze Nicippe sneller bevallen. Hierdoor zou Nicippe haar zoon, Eurystheus, als eerste geboren worden en zou hij koning worden in plaats van Herakles. 

Daarmee hield Hera haar wraak nog niet op. Op het moment dat Herakles geboren werd zond Hera twee slangen naar zijn wieg toe om hem te vermoorden. Herakles was echter niet zomaar een kind; hij zou de sterkste van alle helden worden. Hij wurgde vanuit zijn wieg de twee slangen met gemak. Toen Alkmene de volgende ochtend de kinderkamer in kwam zag ze de twee dode slangen. Ze vreesde voor de wraak van Hera en besloot afstand te nemen van haar zoon door hem als vondeling in het bos te leggen. 

Herakles doodt de slangen gezonden door Hera

Pallas Athena kwam Herakles tegen in het bos en besloot hem mee te nemen naar Hera, zonder dat ze wist dat het om hem ging. De nietsvermoedende Hera kreeg medelijden met de ondervoede baby en besloot hem borstvoeding te geven. Hierdoor zou Herakles, die van nature al sterk was, bovennatuurlijke krachten verwerven. Herakles zoog echter zo hard aan de borst dat het Hera pijn deed, waarop ze de baby wegduwde. Toen ze hem wegduwde spoot Hera haar melk door de hemel, wat de melkweg zou hebben gevormd. Vervolgens zou ofwel Athena ofwel zeus Herakles weer hebben teruggebracht naar zijn moeder Alkmene, die hem weer in ontvangst zou nemen. 

Jeugd van Herakles

Al vroeg in zijn jeugd blijkt dat Herakles over een uitzonderlijke kracht beschikt. Zijn stiefvader Amphitryon merkt dit ook op en besluit om hem op de best mogelijke manier  te begeleiden. Hij leert hem de kunst van het wagenrennen en regelt de beste leraren die hem onderwijzen. De grootvader van Odysseus, Autolycus, leert hem worstelen; een van de bekendste boogschutters en koning van Oechalia, Eurytus, leert hem boogschieten; Kastor, een van de Dioskuren, leerde hem omgaan met het zwaard en Harpalykos, een zoon van Hermes, leert hem boksen. 

Herakles werd niet alleen onderricht in de vechtkunsten. Van Linus, zoon van Apollo, leert hij schrijven en de lier te bespelen. Herakles was echter ongeduldig en vond het maar onzin. Op een dag bespeelt hij zonder enige vorm van eerbied de lier, waarop Linus hem met zweepslagen bestraft. Herakles werd hier zo woedend om, dat hij de lier pakte en die naar het hoofd van zijn leraar smeet. Linus was op een slag dood. Herakles bekent schuld maar wordt desondanks vrijgesproken door de rechter wegens zelfverdediging. Om zijn (stief)zoon zijn temperament in toom te houden stuurt Amphitryon Herakles vervolgens naar het platteland, om de in de buitenlucht een kudde vee te gaan houden. Hier groeit hij verder op.

De keuze tussen eer en geluk

Op het platteland zou Herakles bezocht worden door twee vrouwen: de personificaties van gelukzaligheid en eerbaarheid. Beiden willen de begeleidster van zijn leven worden. De vrouw die gelukzaligheid voorstelt belooft hem een zeer aangenaam leven als hij voor haar kiest. Hij zal nooit iets tekort komen, zijn lusten zullen worden bevredigd en hij zal een gelukkig, makkelijk leven leiden. De vrouw die eerbaarheid voorstelt biedt een heel ander perspectief. Zij vertelt hem dat wie in de gunst van de goden wil komen, er hard voor moet werken. Deugd en eerbaarheid moeten verdiend worden door obstakels in het leven te overwinnen. Zij belooft hem dat wanneer hij voor haar kiest hij een leven vol met hard werken en obstakels krijgt, maar hij daardoor wel aan het einde van zijn leven in de gunst van de goden komt te staan. Herakles overdenkt beide keuzes, maar besluit uiteindelijk om voor eerbaarheid te gaan. Hierdoor zal hij verscheidene obstakels tijdens zijn leven naar zich toegeworpen krijgen, maar zal hij aan het einde van zijn leven wel in de gunst van de goden komen te staan. 

De waanzin van Hera

Hoewel Herakles bekend is van zijn twaalf werken, was hij hiervoor ook al een groot krijger. Hij zou de leeuw van Kithairon, die de bevolking lastig viel, doden. Vervolgens zou hij de stad Thebe hebben bevrijd van een stam die hen jarenlang had onderdrukt. Uit dank voor het bevrijden van Thebe zou koning Kreon zijn dochter Megara hebben uitgehuwelijkt aan Herakles. Ze trouwden samen en kregen drie kinderen.

Het leek allemaal voorspoedig te verlopen. Iets te voorspoedig, als je het Hera zou vragen. Hera was nog altijd wraakzuchtig en besloot hem tot waanzin te drijven. In een vlaag van waanzin, veroorzaakt door Hera, doodde Herakles zowel zijn vrouw Megara als zijn drie kinderen. Nadat hij weer tot zinnen was gekomen van de waanzin besefte hij pas wat hij had gedaan. Hij vergaat van verdriet en besluit om af te reizen naar Delphi, om het orakel van Delphi raad te plegen wat hij moet doen. Daar aangekomen vertelt het orakel hem dat hij voor twaalf jaar in dienst moet treden bij koning Eurystheus als boetedoening voor het vermoorden van zijn vrouw en kinderen. Hij zal de koning moeten gehoorzamen en alle opdrachten die hij van Eurystheus kreeg moeten uitvoeren. 

De waanzin van Herakles

De twaalf werken van Herakles

En zo geschiedde; Herakles trad in dienst bij Eurystheus. Hij zou dit gratis en zonder betaling doen, waardoor Eurystheus hem de moeilijkste taken zou geven die er bestonden. Er waren oorspronkelijk tien taken aan hem toebedeeld, maar Eurystheus vond dat Herakles bij twee taken vals zou hebben gespeeld. Bij een van de taken zou hij hulp hebben gehad, wat niet mocht, en bij een andere taak had hij een betaling ontvangen, wat ook niet mocht. Hierdoor zou hij uiteindelijk twaalf taken voor Eurystheus uit moeten voeren. 

Voetnoot: Door de jaren heen zijn er verschillende versies welke werken Herakles uit moest voeren. Op deze website houden we de Bibliotheca van Appolodorus aan.

1. De leeuw van Nemea

De eerste taak die Herakles kreeg toebedeeld was het verslaan van de leeuw van Nemea en zijn huid mee terug te nemen. De Nemeïsche Leeuw was een monsterlijk beest dat de streek rond Nemea terroriseerde en was een afstammeling van Typhon en Echidna, de ouders van vele mythologische wezens. Het dier was geen gewone leeuw: zijn huid was volledig ondoordringbaar voor wapens. Geen zwaard, speer of pijl kon het beschadigen. Herakles kwam hier hardhandig achter; hij probeerde in eerste instantie de leeuw te doden met zijn pijlen, maar die kaatsten simpelweg van de huid van de leeuw af. Vervolgens probeerde hij het met een knots, maar ook dit had geen effect. Hij moest een andere manier verzinnen om de leeuw te doden. 

Herakles begreep dat hij de leeuw niet met wapens kon verslaan en besloot een nieuwe tactiek te proberen. Hij volgde de leeuw naar zijn hol. Hij sloot een van de twee ingangen van de grot en ging via de andere ingang naar binnen. Vervolgens zocht hij in het donker naar de leeuw en toen hij de leeuw vond, wurgde hij deze met zijn blote handen. Toen de leeuw gedood was, moest hij de huid van het dier afnemen als bewijs. Dit bleek opnieuw een uitdaging, omdat geen enkel wapen door de huid kon snijden. Daarom gebruikte Herakles, op aanraden van Athena, de eigen klauwen van de leeuw om de huid los te snijden. Vanaf dat moment zou hij de huid van de leeuw als harnas gebruiken en gebruikte hij de kop van het dier als helm. 

De leeuw van Nemea

Zijn taak volbracht, besloot Herakles om zich weer te melden bij koning Eurystheus met zijn nieuwe harnas en helm nog aan. Eurystheus schrok zich rot en was overrompeld door de kracht van de held, waarop hij uit angst besluit dat hij zelf geen boodschappen meer overdraagt of ontvangt van hem. Voortaan moest Herakles zich buiten de stadsmuren melden en zullen de herauten van de koning zijn boodschap ontvangen en zijn volgende taak overbrengen.  

2. De hydra van Lerna

De tweede opdracht die de held kreeg was om de hydra van Lerna te doden. De hydra van Lerna was een reusachtige waterslang met in totaal negen koppen, waarvan er een onsterfelijk was. De hydra bevond zich in een moeras dat omhuld was met giftige mist. Herakles bedekte zijn neus en mond en besloot de hydra uit zijn schuilplaats te lokken door vuurpijlen erop af te schieten. Dit werkte goed; de hydra kwam tevoorschijn uit zijn schuilplaats. Herakles ging het gevecht aan met de hydra en wist met zijn knots een van zijn koppen eraf te hakken. Tot zijn verbazing gebeurde er echter iets wat hij niet had verwacht: in plaats van dat er een kop minder was, groeiden er twee nieuwe koppen aan de slang. Vervolgens gebeurde er nog wat waar hij niet op had gerekend; er kwam opeens een reusachtige krab tevoorschijn (gestuurd door Hera) die hem wist te verwonden. Hierop besloot Herakles zich tijdelijk terug te trekken om een plan te bedenken.

De hydra van Lerna

Eenmaal teruggetrokken schakelde hij de hulp van zijn neef Iolaus in. Die bedacht, aangestuurd door de ingeving van Athena, een plan om de Hydra te doden. Elke keer als Herakles een kop van de slang eraf hakte zou Iolaus de nek dichtschroeien met een fakkel zodat er geen nieuwe koppen aan konden groeien. En zo geschiedde. Eerst versloeg Herakles simpel de krab die Hera had gestuurd. Vervolgens wist hij samen met Iolaus alle koppen van de hydra af te hakken. De laatste kop, die onsterfelijk was, begroef hij diep in de grond onder een gigantische steen. Hierdoor zou de hydra nooit meer kunnen herrijzen. Voordat hij dit deed doopte hij zijn pijlen eerst nog in het giftige bloed van de hydra, zodat zijn pijlen voortaan nog dodelijker zouden zijn. Dit zou later nog een belangrijke rol spelen bij het doden van de centaur Nessus en Herakles zijn eigen dood. 

Blij dat hij zijn taak had volbracht, vertrok Herakles weer naar Eurystheus. Hier kreeg hij echter te horen dat de opdracht afgekeurd was omdat hij hulp had gehad van zijn neef Iolaus. Herakles werd geacht de opdrachten in zijn eentje te voltooien. Wel kreeg hij de volgende opdracht toegedicht: het vangen van de hinde van Keryneia.

3. De hinde van Keryneia

Eurystheus en Hera waren niet blij dat Herakles de tweede taak voltooid had. Hierop besloot Eurystheus, ingegeven door Hera, een heel andere opdracht te geven. De derde taak die hij kreeg toebedeeld was het levend vangen van de hinde van Keryneia. De hinde was een magisch hert met gouden hoorns en bronzen hoeven, die naar verluidt sneller dan een pijl op volle snelheid was. De hinde stond onder bescherming van Artemis, wat het nog lastiger maakte. 

Herakles ging op pad en kwam de hinde tegen. De hinde wist echter constant te ontsnappen, waardoor Herakles het dier een jaar lang zou achtervolgen door heel Griekenland heen. Uiteindelijk wist hij na een lange achtervolging de hinde te vangen door deze in zijn slaap in een net te vangen. 

Voldaan dat hij zijn taak eindelijk had voltooid trok hij terug naar Eurystheus. Op zijn terugtocht kwam hij Artemis en haar broer Apollo tegen. Artemis was woest dat hij haar heilige dier had gevangen, waarop Herakles haar smeekte om vergiffenis. Hij legde de situatie aan haar uit dat hij dit moest doen voor zijn boetedoening en beloofde haar de hinde weer vrij te laten zodra hij het dier had laten zien aan Eurystheus. Artemis ging hiermee akkoord, waardoor hij zijn reis kon voortzetten.

De hinde van Keryneia

Toen hij terugkwam kreeg hij te horen dat Eurystheus de hinde wilde houden. Gezien zijn afspraak met Artemis moest hij dit zien te voorkomen. Daarom gaf Herakles aan dat hij de hinde alleen zou overhandigen wanneer Eurystheus deze zelf op kwam halen. Eurystheus gaf gehoor, maar op het moment dat hij de hinde losliet sprintte deze razendsnel terug naar waar die vandaan kwam. Vervolgens zei Herakles tegen Eurystheus dat hij niet snel genoeg was geweest, waarop deze woedend reageerde. De volgende taak zou geen gemakkelijke taak voor hem worden. 

4. Het Erymanthische zwijn 

De vierde taak was het vangen van het Erymanthische zwijn, een kolossaal en gevaarlijk wild zwijn dat het gebied rond de berg Erymanthos in Arcadië terroriseerde. Het Erymanthische Everzwijn was een gigantisch en agressief beest dat dorpen en gewassen vernietigde. Op weg naar het beest bracht hij eerst een bezoek aan zijn oude vriend Pholos, een centaur. Hier kreeg hij eten en onderdak, en vervolgens zou hij hem om wijn hebben gevraagd. Pholos had echter maar een kruik wijn liggen, een kruik die de god Dionysos cadeau had gedaan aan alle centauren in de omgeving. Toen de kruik werd geopend, lokte de geur de andere centauren aan, die boos werden dat de kruik zonder hun toestemming was geopend. De centauren vielen Herakles aan, waarop een hevige strijd ontstond. Hierin doodde Herakles meerdere centauren met zijn giftige pijlen. Pholos, nieuwsgierig naar hoe het kon dat de centauren zo makkelijk neer gingen door de pijlen, pakte een van de giftige pijlen uit het lijf van een centaur. Hij liet het per ongeluk vallen waardoor hij zichzelf verwondde, waardoor het gif van de pijlen hem direct te pakken kreeg en hij dood neerviel. Herakles trof hem na zijn gevecht met de centauren dood aan en zou hem hebben begraven, om vervolgens zijn zoektocht naar het Erymanthische zwijn te vervolgen.

Het Erymanthische zwijn 

Aangekomen op de Erymanthos berg begon de jacht. Het zwijn was gemakkelijk op te sporen dankzij het geluid dat deze produceerde. Hij begon het zwijn te achtervolgen  rondom de besneeuwde berg. Het zwijn werd bang en was buiten adem door de achtervolging, waarop het dier zich in een struik verstopte. Herakles wist hem echter te vinden en stak zijn knuppel in de struik, waardoor de zwijn in een diep stuk sneeuw terechtkwam. Het zwijn probeerde wederom weg te rennen, maar doordat hij midden in de sneeuw zat en al uitgeput was kon hij niet meer wegkomen. Herakles ving het zwijn, bond het vast en nam het vervolgens op zijn rug mee terug naar koning Eurystheus. Een terugkerend thema; Eurystheus was bang toen hij het beest zag en verstopte zich in een groot koperen kruik. Hiermee was zijn vierde opdracht voltooid. 

5. De stallen van Augias

De vijfde opdracht die Herakles kreeg was er een waarbij hij kon bewijzen dat hij niet enkel brute kracht in zich had. Hij moest de stallen van Augeias schoonmaken. Augeias was de koning van Elis en bezat duizenden runderen, waarvan de stal al meer dan 30 jaar niet uitgemest was. En alsof het nog niet moeilijk genoeg was; hij moest dit binnen een dag doen.

Voor onze held aan zijn taak begon sprak hij met Augias en zijn zoon Phyleus. Hij vertelde dat hij de stallen in een dag schoon zou maken als Augias hem 1/10de van zijn vee zou geven. Hierbij liet hij expres achterwege dat hij de opdracht hoe dan ook uit zou voeren, omdat hij door Eurystheus gezonden was. Augias geloofde er niets van dat hij het voor elkaar zou krijgen, maar ging desondanks akkoord. Phyleus zou met hem mee gaan om een oogje in het zeil te houden.

Herakles kon aan de slag gaan. Hij kwam er echter al snel achter dat er veels te veel mest lag om het binnen een dag weg te krijgen. Hierop bedacht hij een plan. Hij maakte een opening in de omheining van het erf en zet de staldeuren open. Vervolgens gaat hij naar de twee nabijgelegen rivieren, de Alpheos en de Peneos, en graaft hier brede loopgraven die de rivieren door de stal leiden. De stroming van het water spoelde alle mest weg, waardoor de stallen in een dag volledig schoon waren. 

De stallen van Augias

Herakles ging terug naar Augias om zijn beloning op te halen. Augias had ondertussen echter gehoord dat Eurystheus de opdracht had gegeven, waardoor hij niet meer 1/10de van zijn vee wou afstaan aan hem omdat hij de opdracht hoe dan ook moest uitvoeren. Dit was niet het enige slechte nieuws voor hem; Eurystheus keurde de opdracht niet goed omdat de rivieren het werk hadden gedaan en Herakles tegen betaling had gewerkt (ondanks dat hij deze niet had gekregen). Hij zou een extra taak moeten uitvoeren. Herakles zwoer wraak op Augias en zou nadat hij zijn taken had volbracht nog terugkeren met een leger om hem te verslaan, waarop zijn zoon Phyleus koning van Elis zou worden. 

6. De stymphalische vogels

De volgende opdracht was het verjagen van de stymphalische vogels, een zwerm angstaanjagende roofvogels die de omgeving van een Stymphalos meer in Arcadië terroriseerden. De vogels hadden snavels en klauwen van brons, metalen vleugels die ze als pijlen af konden vuren, giftige uitwerpselen die gewassen en waterbronnen in de omgeving vergiftigden en ze aten mensen. Ze waren grootgebracht door Ares, wat hun terroriserende gedrag wellicht verklaart. Er waren in ieder geval meer dan genoeg redenen om ze weg te jagen. 

Toen de held eropaf wou gaan kwam hij er al snel achter dat het moerasachtige gebied waar de vogels leefden zijn gewicht niet kon dragen. Athena zag dat Herakles haar hulp kon gebruiken en gaf hem twee reuze ratelaars, vervaardigd door Hephaistos. Hij gebruikte de ratels om een oorverdovend lawaai te maken, waardoor de vogels uit hun schuilplaats in het moeras opvlogen. Terwijl de vogels de lucht in vlogen, gebruikte Herakles zijn boog en vergiftigde pijlen om er velen van neer te schieten. De overlevende vogels vluchtten weg en verlieten Griekenland voorgoed. De argonauten die op zoek waren naar het gulden vlies zouden de gevluchte vogels op hun reis nog tegenkomen. 

De stymphalische vogels

7. De stier van Kreta

Koning Minos had ruzie met zijn broers over wie de rechtmatige erfgenaam was van Kreta. Minos vroeg aan Poseidon om een teken dat hij de rechtmatige erfgenaam was, waarop Poseidon een witte stier stuurde onder de voorwaarde dat deze direct na ontvangst zou worden geofferd aan hem. Toen Minos de stier zag vond hij deze echter zo mooi dat hij besloot om het dier te houden in plaats van te offeren. De beledigde Poseidon was hier kwaad om en liet Minos zijn vrouw verliefd worden op de stier, waardoor de minotaurus zou zijn ontstaan, en maakte de stier vervolgens krankzinnig. De stier richtte overal waar die langskwam een ravage aan. 

Eurystheus gaf Herakles de taak om de stier te vangen en deze naar hem toe te brengen. In tegenstelling tot de andere opdrachten zou dit een vrij gemakkelijke opdracht worden voor de held. Hij wist het beest met gemak op te sporen, worstelde er vervolgens mee en wist de stier te temmen. Vervolgens bracht hij de stier naar Eurystheus, die de stier weer vrij liet. De stier richtte vervolgens weer veel ravage langs alle steden waar die kwam, totdat hij strandde bij de plaats Marathon. Hier zou de held Theseus de stier uiteindelijk weten te doden.

De stier van Kreta

8. De vleesetende paarden van Diomedes

De achtste taak van Herakles was het vangen van de vleesetende paarden van Diomedes van Thracië. Diomedes was een Thracische koning en een zoon van Ares. Hij was een wrede koning en voedde zijn vleesetende paarden met vreemdelingen die zijn koninkrijk binnentraden. Wetende dat het een zware taak zou gaan worden, ging de held op reis met een aantal metgezellen. Een van die metgezellen was Abderos, zoon van Hermes. 

Eenmaal aangekomen overmeesterde hij de bewakers en stalknechten van de paarden en nam de paarden mee. Toen Diomedes erachter kwam dat zijn paarden waren gestolen, ging hij samen met zijn troepen op pad om de paarden terug te halen. Herakles gaf de paarden over aan Abderos en ging het gevecht aan met Diomedes. De held wist Diomedes en zijn mannen te overwinnen, maar toen hij terugkeerde naar de paarden kwam hij tot een verrassing te staan. Abderos had de paarden niet onder controle kunnen houden en was opgegeten door de paarden. Uit wraak gaf Herakles het lichaam van Diomedes aan de paarden, die hun vroegere meester opaten. De paarden hadden genoeg vlees gegeten waardoor ze tam werden, waardoor de held hun monden dicht kon binden en hij ze met gemak naar Eurystheus kon brengen. Uit eerbetoon voor Abderos zou hij de stad Abdera stichten op de plek waar deze was gestorven. Eurystheus zou de paarden weer vrij hebben gelaten nadat ze bij hem waren gebracht. De paarden zouden doorgereisd zijn naar de berg Olympus, waar ze door wilde beesten werden opgegeten.

De vleesetende paarden van Diomedes

9. De gordel van Hippolyte

De negende taak van Herakles was het bemachtigen van de gordel van Hippolyte, koningin van de Amazonen en dochter van Ares. De Amazonen waren een mythisch volk van vrouwelijke krijgers. Mannen waren niet welkom op het eiland waar ze woonden. Eurystheus zijn dochter had van de gordel gehoord en wilde deze graag hebben, waarop Eurystheus de held eropuit zond. Er zijn verschillende verhalen over met wie hij op reis ging naar de Amazonen. Sommige verhalen zeggen dat hij met de argonauten op reis ging, en met hen onderweg nog meerdere avonturen zou beleven. Andere verhalen vertellen dat alleen Peleus of Theseus mee zou zijn gegaan. 

Herakles ging op reis en kwam op het eiland aan, waar Hippolyte met hem in gesprek ging en hij zijn missie aan haar uitlegde. Hippolyte was onder de indruk van alle heldendaden die hij al uitgevoerd en besloot de held te helpen door haar gordel vrijwillig af te staan. Hera had echter andere plannen. De godin had zich vermomd als een Amazone krijgster en begon valse geruchten te verspreiden dat Herakles Hippolyte wilde ontvoeren. De krijgsters hoorden het gerucht, pakten hun wapens en paarden en belaagden Herakles en zijn metgezellen. Een lang gevecht volgde. Herakles dacht dat Hippolyte hem had verraden waarop hij haar doodde en de gordel meenam. Met de gordel in zijn bezit keerde hij terug naar Eurystheus, die het aan zijn dochter gaf.

De gordel van Hippolyte

10. De runderen van Geryones

Voor zijn tiende taak moest de held de runderen van de reus Geryones stelen en haar Eurystheus terugbrengen. De kudde was buitengewoon waardevol en werd als een goddelijk bezit beschouwd. Geryones was een gigantisch wezen met een lichaam dat uit drie samengevoegde torso’s bestond, elk met een eigen hoofd en paar armen. Hij liet zijn kudde bewaken door de tweekoppige hond, Orthros (familie van Kerberos), en de herder die de kudde bewaakte, Eurytion. Hij bevond zich op het eiland Erytheia.

Herakles ging op reis naar het eiland. Tijdens zijn reis splitste hij een berg door midden om verder te gaan, wat bekend zou staan als de zuilen van Herakles. De zeestraat die hij hiermee maakte heet hedendaags de straat van Gibraltar en is de toegangspoort van de Middellandse zee naar de Atlantische Oceaan. Volgens sommige versies van de mythe zou de reis over het water lang duren en zou het ontzettend warm zijn geweest, waarop Herakles uit frustratie een pijl richting de zon zou hebben geschoten. De zonnegod Helios zag dit gebeuren en gaf hem uit bewondering voor zijn moed zijn gouden boot, zodat hij sneller op het eiland terecht zou komen.

De runderen van Geryones

Eenmaal op het eiland was de taak om de runderen van Geryones mee te nemen. Toen hij bij de kudde aan was gekomen, werd hij aangevallen door de tweekoppige hond Orthros, die de kudde beschermde. Herakles sloeg hem binnen een klap van zijn knuppel neer. Vervolgens kwam de herder Eurytion op hem af, maar dit had hetzelfde resultaat; met een klap van zijn knuppel was ook Eurytion verslagen. Een herder in de buurt zag dit allemaal gebeuren en waarschuwde Geryones. Op het moment dat Herakles met de kudde wilde vluchten, kwam de reusachtige Geryones op hem afgestormd. Een gevecht volgde, waarin hij Geryones uiteindelijk neerschoot met zijn giftige pijlen. 

Nu kon Herakles de kudde terugbrengen. Het stelen van de runderen bleek echter een gemakkelijkere taak dan het terugbrengen van de runderen. Dit omdat het een zeer grote kudde was en Hera hem wederom dwarsboomde. Hera stuurde eerst steekvliegen op de kudde af, die de koeien constant beten en prikte. De koeien werden hierdoor uit elkaar gedreven, waardoor hij de kudde weer bij elkaar moest brengen. Toen dit gelukt was moest hij een rivier oversteken. Hera had echter voor gezorgd dat de rivier was overstroomd, waardoor hij er niet meer overheen kon met de kudde. Hij stapelde toen stenen op de bodem van de rivier om het water ondieper te maken. Uiteindelijk wist hij, na een lange reis, Eurystheus te bereiken en had hij zijn taak volbracht. Eurystheus zou de kudde vervolgens hebben geofferd aan Hera. 

11. De gouden appels van de Hesperiden

Hoewel Herakles oorspronkelijk tien taken kreeg toebedeeld, vond Eurystheus dat twee taken niet telde. Hierdoor zou hij ook een elfde en twaalfde taak moeten uitvoeren. Zijn elfde taak was om een aantal van de gouden appels uit de tuin van Hesperiden naar Eurystheus te brengen. Dit zou geen gemakkelijke opdracht worden, gezien de gouden appels een huwelijksgeschenk van Gaia aan Hera waren. En ondertussen is het al duidelijk geworden dat Hera deze appels niet zomaar aan hem zou geven. Ze liet zowel de Hesperiden, nimfen die dochters waren van de titaan Atlas, als de honderdkoppige draak Ladon de gouden appels bewaken.

Herakles ging op weg. Er was echter een probleem; hij wist niet waar de tuin van de Hesperiden zich bevond. Om hier achter te komen zocht hij Nereus, de oude man van de zee, op. Nereus wou hem het antwoord echter niet geven en transformeerde elke keer dat Herakles naar hem toe kwam in een ander zeewezen. Na een achtervolging wist Herakles grip op de zeegod te krijgen en hield hij de Nereus vast, ondanks dat hij verschillende vormen aannam. Hij zou hem pas loslaten wanneer hij de locatie van de tuin van de Hesperiden zou prijsgeven, wat Nereus hem uiteindelijk zou geven. 

De gouden appels van de Hesperiden

Met de locatie op zak begon zijn reis nu echt. Hij wist echter dat het een bijna onmogelijke opgave zou worden om de appels zelf uit de tuin te halen. Op zijn reis kwam hij Atlas tegen. Atlas was ten tijde van de titanenstrijd de legeraanvoerder van de titanen. Hoewel de meeste titanen naar Tartaros waren verbannen, moest Atlas, als straf voor zijn rol in de titanenstrijd, de rest van zijn leven het hemelgewelf op zijn schouders dragen. Omdat Atlas de vader van de Hesperiden was, zou hij de appels met gemak kunnen pakken. In ruil zou Herakles het hemelgewelf tijdelijk voor hem dragen. 

Atlas pakte de gouden appels. Toen hij terug kwam, besefte hij dat hij het hemelgewelf helemaal niet meer wilde dragen. Hij bood aan om de appels zelf naar Eurystheus te brengen. Herakles wist hem echter met een list te verleiden om hem toch de hemel weer op zijn schouders te laten dragen. Hij zei dat hij akkoord ging, als Atlas tijdelijk het hemelgewelf weer even zou kunnen dragen zodat hij zijn mantel recht kon trekken. Atlas ging akkoord en nam de hemel weer op zijn schouders. Vervolgens ging hij er met de gouden appels vandoor en bracht hij deze naar Eurystheus. De elfde taak was volbracht.  

12. De ontvoering van Kerberos (Cerberus)

Herakles had al elf werken voltooid die onmogelijk werden geacht. Bij zijn twaalfde taak wist Eurystheus hem echter toch te verrassen door een opdracht te geven die op voorhand nog moeilijker leek dan al zijn andere taken. Hij zou Kerberos (Cerberus) uit de onderwereld moeten ontvoeren en meenemen naar de levende wereld. Kerberos is een reusachtige hond met drie koppen, een slangenstaart en ontelbare slangenkoppen op zijn rug. Hij is de bewaker van het dodenrijk en zorgde ervoor dat geen levende ziel het dodenrijk kon betreden en geen dode ziel het dodenrijk kon verlaten.

Alleen de onderwereld betreden was al een lastige opgave, laat staan om er weer levend uit terug te keren. Slechts enkele stervelingen hadden de poging ondernomen, waarvan er nog minder levend terug wisten te keren. Toch ging hij het avontuur tegemoet. Hij liet zich eerst inwijden in de Eleusinische Mysteriën, een religieuze cultus die verband hield met Demeter en Persephone. Deze inwijding gaf hem bescherming en toelating tot het rijk van Hades. Daarna vroeg hij om raad bij Hermes en Athena, die hem zouden begeleiden door de onderwereld. 

De ontvoering van Kerberos (Cerberus)

Tijdens zijn reis door de onderwereld kwam hij verschillende monsters, helden en geesten tegen. Uiteindelijk kwam hij bij aan bij de god van onderwereld, Hades. Hij vroeg hem of hij Kerberos mee kon nemen. Hades gaf hem toestemming, onder de voorwaarde dat hij Kerberos overmeesterde zonder het gebruik van enige vorm van wapens. Herakles ging akkoord, waarop hij naar de driekoppige hond ging en hem zonder wapens en alleen zijn brute kracht wist te overmeesteren. Zijn reis naar de bovenwereld zou beginnen.

Op zijn terugreis kwam hij Theseus en Pirithous tegen, die gevangen waren gezet omdat ze een poging hadden ondernomen om de vrouw van Hades, Persephone, te ontvoeren. Herakles wist Theseus te bevrijden, maar moest Pirithous achterlaten. Hij bracht de driekoppige hond naar Eurystheus, die zich wederom bang verstopte in een koperen kruik. Eurystheus gaf de opdracht om Kerberos terug te brengen naar de onderwereld. Zodra hij dit gedaan zou hebben zou hij een vrij man zijn en zijn taken hebben volbracht. Deze laatste taak markeerde de voltooiing van de boetedoening voor het doden van zijn familie (onder invloed van Hera). Na de twaalf werken had hij niet alleen zijn zonden gezuiverd, maar ook zijn status als held en halfgod bevestigd.

Herakles na zijn twaalf taken

Als je denkt dat Herakles na het uitvoeren van zijn twaalf taken rustig op zijn stoel bij de open haard ging zitten heb je het goed mis. We spreken hier immers over de grootste held uit de Griekse mythologie. Na zijn werken beleefde hij nog tal van avonturen, te veel om allemaal op te noemen. Enkele hiervan zijn echter noemenswaardig en worden hieronder toegelicht. 

Herakles en Hylas treden toe tot de Argonauten

Doordat de Griekse mythologie niet door één, maar veel verschillende dichters is geschreven, is de tijdlijn helaas niet altijd juist weergegeven. Volgens sommige schrijvers zou hij na zijn opdrachten toetreden tot de argonauten, volgens andere tijdens het uitvoeren van de negende taak en sommige verhalen noemen Herakles helemaal niet. De meeste verhalen vertellen echter dat hij samen met Hylas, die hij in eerder avontuur tot zijn wapendrager had benoemd, toe zou treden tot de Argonauten om met Jason op zoek te gaan naar het gouden vlies. Ze zouden uiteindelijk maar een klein deel van de reis meemaken. Toen de argonauten op het eiland Mysië terechtkwamen ging Hylas op zoek naar drinkwater. De nimfen van het drinkwater waren verliefd op Hylas geworden en lokten hem naar het water, waarop Hylas verdronk. Herakles ging op zoek naar hem, maar kon hem niet vinden. Hij wilde zijn zoektocht echter niet staken, waarop de Argonauten verder reisden zonder hem. Zijn zoektocht zou tevergeefs zijn; hij zou Hylas nooit terugvinden. 

Herakles en Hylas treden toe tot de Argonauten

Herakles en Iole

Na het uitvoeren van zijn taken werd Herakles verliefd op de prinses van Oechalia, Iole. Om een goede echtgenoot voor haar te vinden had haar vader, Eurytus, een wedstrijd uitgeschreven. Degene die hem en zijn zonen kon verslaan in boogschieten mocht met haar trouwen. De verliefde Herakles deed mee aan de wedstrijd en wist Eurytus zijn zonen te verslaan. Het ironische hieraan is dat hij in zijn jeugd heeft leren boogschieten van de koning. Eurytus had echter gehoord dat Herakles zijn eerste vrouw en kinderen had vermoord, waarop hij de wedstrijd ongeldig verklaarde. Hij wilde niet dat zijn dochter hetzelfde lot zou ondergaan. Een van zijn zonen, Iphitus, probeerde hem tevergeefs nog over te halen om zijn gedachten te veranderen. 

Herakles verliet Oechalia teleurgesteld. Bij toeval werd op hetzelfde moment dat hij de stad verliet, een grote hoeveelheid paarden van Eurytus gestolen. Eurytus dacht direct dat dit een wraakactie was en beschuldigde hem van het stelen van zijn paarden. Zijn zoon Iphitus geloofde dit niet en ging op zoek naar de held. Hij wist hem te vinden en vroeg hem of hij de paarden had gestolen, waarop hij vertelde dat hij er geen weet van had. Herakles en Iphitus raakten aan de praat en werden vrienden, waarop hij hem beloofde om hem te helpen zoeken naar de gestolen paarden. Ze besloten naar de hoogste toren van Tiryns af te reizen, om te kijken of ze vanuit daar de paarden zouden kunnen zien. Eenmaal op de toren geklommen sloeg het noodlot weer toe. Waarom en hoe wordt niet helemaal duidelijk in de verhalen. Of Hera dreef hem  weer tot waanzin, of Herakles en Iphitus kregen ruzie. Iphitus werd in alle verhalen in ieder geval van de toren geduwd en stortte dood ter aarde. 

Het gevecht om het orakel van Delphi tussen Herakles en Apollo

Als straf voor het vermoorden van Iphitus werd Herakles getroffen door een verschrikkelijke ziekte (waarschijnlijk een straf van een van de goden). Niet wetende wat hij moest doen, besloot hij wederom om raad te vragen aan het orakel van Delphi. De priesteres, Pythia, kon hem echter niet van een orakel voorzien toen hij hierom vroeg. Woedend dat hij geen hulp kreeg van het orakel, verwoestte hij de tempel van Delphi en probeerde hij de offerschaal mee te nemen. Dit liet Apollo echter niet zomaar gebeuren. 

Apollo worstelde met Herakles om de offerschaal. Apollo werd hierin gesteund door zijn zus Artemis terwijl Pallas Athena aan de zijde van Herakles stond. Zeus zag zijn beide zonen ruziën en besloot tussenbeide te komen door zijn bliksemschicht tussen hen in te schieten. Nadat ze van elkaar waren gescheiden kreeg Apollo zijn offerschaal terug en kreeg Herakles waar hij voor was gekomen: zijn orakel. Het orakel bepaalde dat hij geld aan Eurytus moest geven als compensatie voor de moord op Iphitus. Daarnaast moest hij als boetedoening zichzelf een jaar lang als slaaf laten verkopen. 

Het gevecht om het orakel van Delphi tussen Herakles en Apollo

In dienst bij Omphale

Zodoende liet hij zich als slaaf verkopen. Hij zou in dienst treden bij Omphale, koningin van Lydië. Deze tijd zou een vernedering voor hem worden. Hij moest vrouwenkleding dragen en vrouwelijke taken als weven uitvoeren, terwijl Omphale zijn leeuwen harnas en knots zou dragen. Dit was later een grote inspiratie voor kunstenaars uit de renaissance en barokperiode. Er zijn meerdere schilderijen gemaakt van Herakles in vrouwen en Omphale in mannenkleding. Toch zou Herakles ook kleine helden taken uitvoeren in deze periode; hij nam de Kerkopen gevangen, doodde de schurk Syleus en wist de vijand van Lydië, de Itonen, te verslaan. Uiteindelijk kwam Omphale erachter wie hij daadwerkelijk was en zou ze hem trouwen, waaruit twee of drie zonen (Herakliden) voortkwamen. Dit was echter voor korte duur, want na een aantal jaar zou hij weer terug naar Griekenland gaan. 

Het zeemonster van Troje

Op zijn terugreis naar Griekenland kwam Herakles langs Troje, nog voor de Trojaanse oorlog had plaatsgevonden. Op dat moment werd de stad geteisterd door een zeemonster dat Poseidon op Troje had afgestuurd, omdat de toenmalige koning van Troje, Laomedon, zijn afspraak jegens Poseidon niet was nagekomen. Laomedon was van plan zijn dochter Hesione aan de god te offeren om weer bij hem in de gunst te komen. Herakles arriveerde echter precies op het juiste moment en bood aan het monster te doden in ruil voor de onsterfelijke paarden van Laomedon, die hij ooit als cadeau van Zeus had gekregen. Laomedon ging akkoord, waarop Herakles het zeemonster doodde. Toen hij zijn beloning echter op ging halen kwam Laomedon terug op zijn woord en gaf hij de paarden niet mee. Als wraak zou hij Troje hebben geplunderd en Laomedon en al zijn zonen hebben gedood. Alle zonen, behalve Priamus, die zijn vrijheid zouden hebben gekocht door Herakles een gouden sluier te geven. Priamus zou later, tijdens de Trojaanse oorlog, nog een zeer belangrijke rol spelen. Hij zou de laatste koning van Troje zijn voordat Troje door de Grieken werd veroverd. 

Herakles verslaat het zeemonster van Troje

De gigantenstrijd

Hoewel Herakles slechts een sterveling was, zou hij een belangrijke rol vervullen in een goddelijke strijd: de gigantenstrijd. Doordat Zeus de titanen naar Tartaros had verbannen gaf Gaia, moeder van de titanen en de aarde, geboorte aan een nieuw geslacht kinderen; de giganten. De moira (godinnen van het lot) hadden hierover een voorspelling gedaan: de goden zouden de giganten niet kunnen verslaan zonder de hulp van een sterveling. En welke sterveling zou deze rol beter vervullen dan Herakles, de grootste van alle helden?

Toen de giganten de Olympische goden aanvielen, schakelde Zeus dus de hulp van Herakles in. Er waren in totaal 24 giganten die Olympus bestormden, waarvan Alkyoneus en Porphyrion het sterkst waren. Herakles schoot Alkyoneus als eerste neer. Toen hij echter naar de grond viel, sprong hij weer levend op. Athena vertelde hem toen dat Alkyoneus enkel verslagen kon worden wanneer hij buiten zijn geboorteplaats was, anders bleef hij steeds weer tot leven komen. Hierop ging hij naar de gigant toe, overmeesterde hem en trok hem over de grens van zijn geboorteplaats. Met een pijl doorboorde hij de gigant en deze viel dood ter aarde. 

De volgende gigant waar hij mee te maken kreeg was Porphyrion. Zowel Herakles als Hera werden gelijktijdig aangevallen door de gigant. Zeus schoot een bliksemschicht op de gigant af en Herakles doorboorde hem vervolgens met een pijl. Samen met Apollo schoot hij hierna de gigant Ephialtes neer, die vervolgens werd afgemaakt door Hephaistos en Dionysos. Uiteindelijk zouden de Olympiërs overwinnen doordat Zeus en Athena de rest van de giganten versloegen. Hiermee kwam er een einde aan de gigantenstrijd.

Herakles en Deianeira

Toen Herakles eenmaal terug was in Griekenland, werd hij verliefd op Deianeira, de prinses van Kalidon en dochter van koning Oeneus. Hij was echter niet de enige die verliefd op haar was geworden; de riviergod Acheloüs had ook een oogje op haar. Ze zouden samen om haar vechten. Acheloüs kon van gedaante veranderen en veranderde zichzelf in een stier. Nadat hij tijdens het gevecht een hoorn verliest, geeft hij op en trouwt Herakles met Deianeira. 

Deianeira wordt zwanger en ze besluiten naar Trachis te reizen. Ze komen bij een snelstromende, overvolle rivier aan zonder pad. De centaur Nessos is in de buurt en biedt hen aan om Deianeira op zijn rug over de rivier te dragen, zodat ze veilig over kunnen steken. Herakles zal moeten zwemmen. Ze gingen akkoord en Nessos nam haar op zijn rug. Maar in plaats van haar naar de overkant te brengen, probeert de centaur Deianeira te ontvoeren. Herakles zwom snel naar de overkant en doodde de centaur met een van zijn vergiftigde pijlen van de hydra van Lerna. Nessos zakt ineen, maar wil wraak nemen. Hij geeft Deianeira wat van zijn bloed en vertelt haar dat zijn bloed een liefdesmiddel is, en wanneer ze het aan Herakles geeft hij voor eeuwig trouw aan haar zal zijn. Dit wetende dat zijn bloed vergiftigd is door het gif van de hydra van Lerna.

De dood van Herakles

Er verstreken meerdere jaren na het voorval met de centaur Nessos. Herakles en Deianeira waren gelukkig getrouwd en kregen vijf kinderen. Hierdoor zag Deianeira geen noodzaak om het bloed van Nessos te gebruiken. Totdat Herakles voor een oorlog naar Oechalia ging en daar zijn oude liefde Iole tegenkwam. 

Deianeira was bang dat hij verliefd op haar was geworden en besloot het bloed van Nessos op zijn mantel te smeren, in de hoop dat hij voor altijd bij haar zou blijven. Ze gaf de mantel aan een bode mee, die het af zou moeten geven aan Herakles. Wanneer hij de mantel aantrekt verspreidt het gif van de Hydra, dat nog altijd in het bloed van Nessos zat, zich over zijn lichaam. Het gif brandde zijn huid eraf. Toen hij zijn tuniek probeerde uit te doen, nam hij stukken van zijn huid mee. Na zijn talloze avonturen waarin hij alles overwonnen had wat er te overwinnen viel, kreeg hij in de gaten dat hij dood zou gaan. Niet door een mythisch wezen, een god, een gigant of sterke krijger, maar door de list van een centaur en de naïviteit van zijn vrouw. Herakles laat zich naar de bergtop van de berg Oeta brengen door zijn vriend Philoctetes en maakt daar een brandstapel voor zichzelf. Hij vraagt Philoctetes de brandstapel aan te steken, die in ruil zijn pijl en boog krijgt. Hier vond Herakles de dood. Tenminste, van zijn aardse bestaan dan. Want op het moment dat de brandstapel aan was gestoken kwamen er donkere wolken gevuld met bliksem boven de hemel, die hem meevoerde naar Olympus. Hier werd hij door Athena tot Olympus verwelkomt. 

Ondertussen kreeg Deianeira van haar zoon Hyllus te horen wat er gebeurd was. Hyllus nam het zijn moeder kwalijk dat ze de mantel had gegeven, waarop ze zichzelf met een dolk in de borst neerstak. Hyllus kreeg later van Deianeira haar bedienden te horen dat ze haar man niet met opzet had vergiftigd, maar dacht dat het om een liefdes brouwsel ging, waarop Hyllus haar (te laat) vergaf. 

Herakles na zijn dood

Na zijn aardse dood kwam Herakles dus op Olympus terecht. Hier werd hij tot god gemaakt door Zeus. Hera zou haar haat en wraak jegens Herakles eindelijk naast zich neerleggen en de twee goden zouden zich met elkaar verzoenen. Herakles stapte voor de vierde en laatste keer in zijn leven de huwelijksboot in en trouwde met de dochter van Hera en Zeus, Hebe, de godin van de jeugd. Ze zouden samen twee zonen krijgen.